Edellisessä kirjoja koskevassa artikkelissa kävimme läpi kirjojen ja kirjallisuuden historiaa. Tämä artikkeli menee itse konkreatiaan. Klassikkokirjoja on lukuisia, ja niistä on vaikeaa valita edes 20 parasta. Yritimme kuitenkin parhaamme. Nämä listan kirjat ovat syntyneet eri vuosikymmenien ja tyylisuuntien aikana. Sarjassamme on dystopiaa, romantiikkaa ja jopa fantasiaa. Nämä kirjat jokaisen tulisi lukea ainakin kerran elämänsä aikana.
1. Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen
Yhdysvaltalaisen kirjailijan Harper Leen esikoisromaani Kuin surmaisi satakielen (To Kill a Mockingbird) ilmestyi vuonna 1960. Romaani sijoittuu 1930-luvulle kuvitteelliseen Maycombin kaupunkiin Alabamaan. Kuin surmaisi satakielen -romaania on kuvattu nuoren tytön kasvutarinaksi, jossa on myös kirjailijan omaelämänkerrallisia piirteitä.
2. George Orwell: Vuonna 1984
Vuonna 1984 (Nineteen Eighty-Four) on englantilaisen George Orwellin kirjoittama romaani, joka julkaistiin vuonna 1949. Romaania on pidetty yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä tulevaisuusfiktioista. Sitä sanotaan myös 1900-luvun kuuluisimmaksi englantilaiseksi romaaniksi. Teos sijoittuu dystopiaan, Oseania-nimiseen valtioon, jossa diktaattori nimeltä Isoveli valvoo kansalaisten kaikkia liikkeitä. Romaanin maailmasta on tullut totalitaristisen yhteiskunnan vertauskuva.
3. J.K. Rowling: Harry Potter ja viisasten kivi
Vuonna 1997 ilmestynyt Harry Potter ja viisasten kivi (Harry Potter and the Philosopher’s Stone) on brittiläisen kirjailijan J.K. Rowlingin kirjoittaman Harry Potter –kirjasarjan ensimmäinen osa. Romaanissa kerrotaan, kuinka nuori Harry Potter saa tietää olevansa velho, ystävystyy mutta saa myös vihamiehiä Tylypahkan noitien ja velhojen koulussa sekä uhmaa pahan velhon, Lordi Voldemortin uudelleennousua.
4. J.R.R Tolkien: Taru sormusten herrasta
Taru sormusten herrasta (The Lord of the Rings) on englantilaisen kirjailijan J.R.R. Tolkienin korkea fantasiaromaani, joka julkaistiin kolmessa osassa vuosina 1954–1955. Taru sormusten herrasta on yksi myydyimmistä kirjoita kautta aikojen. Romaani sijoittuu Keski-Maahan ja sen muinaisuuteen, jolloin maata asuttivat haltijat, pelottomat ihmiset, kääpiöt ja hobitit. Kirja on täynnä seikkailuja, huumoria ja jännitystä.
5. Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo
Ylpeys ja ennakkoluulo (Pride and Prejudice) on englantilaisen kirjailijan Jane Austenin toinen julkaistu teos ja hänen kenties tunnetuin romaani, joka ilmestyi vuonna 1813. Ylpeys ja ennakkoluulo -romaania on sanottu herkulliseksi kuvaukseksi 1700-luvun lopun pikkuporvarisperheestä. Teos kertoo nokkelasanaisen ja aikaansa edellä olevan neiti Elisabeth Bennetin ja ylpeän, varakkaan herra Darcyn rakkaustarinasta.
6. Anne Frank: Nuoren tytön päiväkirja
Nuoren tytön päiväkirja (Het Acheterhuis), nykyään tunnetaan nimellä Päiväkirja, on hollantilaisen juutalaistytön Anne Frankin toisen maailmansodan aikana kirjoittama päiväkirja. Päiväkirjan ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 1947. Klassikkokirja tuo juutalaisvainot ja toisen maailmansodan tapahtumat henkilökohtaiselle tasolle. Anne piti kotona piileskelyn aikana päiväkirjaa, jossa hän kuvaa perheen elämää ja ulkomaailma tapahtumia. Päiväkirjan ensimmäinen merkintä on tehty 12. Kesäkuuta 1942 ja viimeinen 1. elokuuta 1944.
7. Markus Zusak: Kirjavaras
Kirjavaras on australialaisen Markus Zusakin romaani vuodelta 2005. Kirja on saanut lukuisia kirjallisuusalan palkintoja ja se on ollut myynti- ja arvostelumenestys. Kirjavaras on tarina rakkaudesta, rohkeudesta ja sanojen mahdista Natsi-Saksassa toisen maailmansodan keskellä. Romaanissa 9-vuotias Liesel lukee pommisuojassa varastettuja tarinoita naapureilleen ja kellariin piilotetulle juutalaismiehelle. Tarinat tuovat toivoa ja pilkahduksen taivasta.